Predsjednik UO UBBIH predstavio rezultate bankarskog sektora BiH u Briselu

Predsjednik UO UBBIH predstavio rezultate bankarskog sektora BiH u Briselu thumb

Udruženje banaka BiH (UBBiH) završava formiranje „bijele knjige“, koja će sadržavati svu problematiku s kojom se banke u BiH susreću u radu, te ponuditi prijedloge rješenja.  Rekao je ovo predsjednik Upravnog odbora UBBiH dr Boško Mekinjić, koji je učestvovao na Evropskom bankarskom samitu pod nazivom "Building a positive future for Europe", koji je održan 2. i 3. oktobra u Briselu.

Dr Boško Mekinjić  je učestvovao na okruglom stolu "Latest developments at national level" i tom prilikom predstavio rezultate i stanje bankarskog sektora BiH, perspektive daljeg razvoja i zakonsku regulativu koja reguliše ovu oblast.

Učesnici 47. sastanka članica Evropske bankarske federacije (EBF) bavili su se aktuelnim pitanjima za bankarsku industriju s ciljem da se bliže definišu odgovori na ključne izazove, posebno u oblastima kao što su finansiranje tržišta, finansijski kriminal i pranje novca, kibernetička sigurnost i međunarodno usklađivanje bankarske regulative, uključujući "Basel 4".
Evropski bankarski samit je vodeći događaj Evropske bankarske federacije, koji se održava svake godine u Briselu. Tradicionalno, više od 300 eksperata se okuplja kako bi razgovarali o izazovima i mogućnostima bankarske industrije, razvoju dijaloga i unapređenju saradnje svih finansijskih institucija regiona, kao i budućim trendovima na tržištu finansija.