EBF 2019 Evropski samit za bankarstvo pod nazivom „IZGRADNJA POZITIVNE BUDUĆNOSTI ZA EUROPU“

EBF 2019 Evropski samit za bankarstvo pod nazivom „IZGRADNJA POZITIVNE BUDUĆNOSTI ZA EUROPU“

Evropska bankarska federacija (EBF) održala je 2. i 3. oktobra u Bruxellesu Evropski samit za bankarstvo pod nazivom „IZGRADNJA POZITIVNE BUDUĆNOSTI ZA EUROPU“. Ovaj Samit je vodeća godišnja konferencija EBF-a.
Ove godine, oko 300 delegata imalo je priliku čuti niz stavova o svim ključnim aspektima s kojima se suočava bankarski sektor, uključujući nisku razinu profitabilnosti, sprečavanje pranja novca, održivo finansiranje, inovacije u plaćanju i financijskim uslugama i predstojeće promjene u financijskoj regulaciji EU-a.

Pored predsjednika EBF-a i izvršnog direktora Unicredita Jeana Pierrea Mustiera, na listi potvrđenih govornika bio je i dr. Elke König, predsjedavajući Jedinstvenog odbora za razrješenje; Randal Quarles, predsjednik Odbora za financijsku stabilnost i guverner i potpredsjednik za nadzor, američkih Federalnih rezervi, te Frank Elderson, izvršni direktor holandske središnje banke i predsjedavajući mreže za ozelenjivanje financijskog sustava; José Manuel Campa, predsjedavajući Europske agencije za bankarstvo; kao i direktori DG FISMA Mario Nava i Martin Merlin iz Evropske komisije. Samitu je prisustvovao i predsjednik Upravnog odbora UBBiH, Boško Mekinjić.
Dvodnevni samit program uključivo je rasprave i ekspertske panele o upotrebi tehnologije za borbu protiv finansijskog kriminala, o otvorenim podacima u finansijskim uslugama, inovacijama za odgovorno bankarstvo, a završen je panel diskusijama.
G.Wim Mijs, izvršni direktor EBF-a, izjavio je:
„Banke služe društvu da zdravo finansiraju građane i pravna lica. Da bi pravilno vodile vlastiti posao, banke moraju biti profitabilne i održive. U ekonomiji koju financiraju banke ovo je važno razumjeti. Dijalog - posebno sa onima koji imaju drugačiju perspektivu - može potaknuti to razumijevanje.
„Ljudi u našoj industriji u Evropi žele graditi pozitivnu budućnost. Zato mi kao EBF svakodnevno iznova usko sarađujemo sa regulatorima EU, zakonodavcima i drugim zainteresiranim stranama. Ovogodišnji samit o bankarstvu sve to spaja. "
Tokom jutra u srijedu, 2. oktobra, mjesto samita iskorišteno je za pokretanje konferencije Markets4Europe, kampanje za privatni i javni sektor u cijeloj Europi, čiji je cilj predložiti rješenja za razvoj i integriranje tržišta kapitala u Evropi.
Godišnja konferencija o Cyber sigurnosti EBF održana je u utorak 1. oktobra, dan prije Evropskog bankarskog samita. Ovaj događaj je vodeći godišnji događaj u Bruxellesu o cyber sigurnosti u financijskom sektoru. Terenski stručnjaci iz banaka, kreatori politika, supervizori i industrije ICT sigurnosti okupili su se kako bi razgovarali o brzo razvijajućim cyber trendovima i izazovima sa posebnim fokusom na bankarstvo.