Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH - intervju za časopis Banke u BiH

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH - intervju za časopis Banke u BiH

Naš direktor dao je intervju za časopis Banke u BiH.

Banke jedva čekaju zdrave projekte privrede!

Gospodine Kutle, kao direktor Udruženja banaka u BiH i čovjek koji je svakako upućen u trendove, možete li dati ocjenu aktuelnog stanja u bankarskom sektoru?

Opće poznata je činjenica kako je bankarstvo jedan od najsvjetlijih primjera u cijelom gospodarstvu BiH, od njene nezavisnosti do danas.

Nikad se pozitivne promjene nisu događale revolucijom nego evolucijom. Put do uspjeha je dugoročan i postepen, bez naglih skokova. Na takav način se razvijalo bankarstvo BiH od njene nezavisnosti do danas. Zahvaljujući brojnim faktorima, a u prvom redu sposobnim ljudima u tom sektoru, ono je danas na zavidnom nivou.

Donošenjem niza zakona, prošle godine, kompletirana je zakonodavna regulativa potrebna za uspješno poslovanje banaka. Banke su svjesne realnosti-neizvjesnosti unutar kojih djeluju i na vrijeme nastoje odgovoriti izazovu vremena.

Nalazimo se u vremenu izuzetno brzih promjena koje traže kontinuitet u praćenju, mijenjanju, unaprijeđenju, kako bi jasnije gledali u svjetliju budućnost.

Današnji trendovi informatizacije, pa digitalizacije sa elementima umjetne inteligencije nisu nešto što se odjednom događa, kako se ne bi moglo pratiti - upravljati promjenama. Jasno je da je to kontinuiran proces, sveobuhvatan, u kojem glavnu ulogu ima educiran i strateški pozicioniran ljudski faktor...

Preuzmite intervju u cijelosti u PDF formatu.