Za jačanje bankarskog sektora 60 mil USD - Vijeće ministara odobrilo zaduženje kod Svjetske banke

Za jačanje bankarskog sektora 60 mil USD - Vijeće ministara odobrilo zaduženje kod Svjetske banke

Vijeće ministara BiH je u četvrtak (30. mart 2017.) na vanrednoj sjednici prihvatilo inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt jačanja bankarskog sektora.

Zajam je vrijedan 60 mil USD, a sredstva će biti alocirana u jednakom iznosu od po 30 mil USD Federaciji BiH i Republici Srpskoj, s rokom otplate do 30 godina i grejs razdobljem od 17 godina, uz povoljnu EURIBOR kamatu.
Na ovaj način želi se unaprijediti rad bankarskog odjela unapređivanjem kapaciteta za regulaciju, superviziju i restrukturiranje banaka, ojačati rukovođenje nad entitetskim razvojnim bankama i stvoriti bolji uvjeti za rješavanje slabosti u ovom odjelu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Prethodno, 28. marta, Vijeće ministara BiH je jednoglasno utvrdilo Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, nakon što ga je usvojio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.
Donošenjem cjelovitog zakona želi se unaprijediti finansijska stabilnosti i izvršiti usklađivanje ovog zakona s odgovarajućim direktivama Evropske unije u ovoj oblasti. Novim zakonom omogućava se zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH, te formiranje fonda za osiguranje depozita u BiH. Indikator