Udruženje razgovaralo sa Gradonačelnikom Brčko Distrikta

Udruženje razgovaralo sa Gradonačelnikom Brčko Distrikta

12.4.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić sa saradnicima ( Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, Slavica Vujić, v.d. direktorice Poreske uprave i Mustafa Nuković, šef odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko Distrikta) sastao se danas u Gradskoj vijećnici s predstavnicima Udruženja banaka BiH (Mijo Mišić, izvršni sekretar, Goran Babić, predsjednik komisije UBBiH za pravnu regulativu i Samir Lačević, rukovodilac za bankarske poslove edukaciju i trening) te je razgovarano o problematici u vezi s porezima na dobit, deviznim poslovanjem, unutrašnjim platnim prometom i generalno o konzistentnosti i harmoniziranosti zakonskih rješenja iz tih oblasti s entitetima.

image009

 

Dr. Domić je istakao da je ovaj ponovljeni susret nakon izvjesnog vremenskog perioda prilika za razgovor o mnoštvu otvorenih pitanja i problemima bankarskog te globalno finansijskog sektora u BiH, ali i Brčko distriktu BiH.

Budući da BiH nema jedinstven sistem u bankarskom sektoru, postoje pravila koja se donose za Federaciju BiH, Republiku Srpsku te pravila za Brčko distrikt BiH kao zasebnu cjelinu koja nema regulatora za tu oblast. Stoga, zakoni koji se primjenjuju na nivou entiteta i Brčko distrikta BiH, uglavnom, nisu usaglašeni.

 

Dr. Anto Domić je istakao da je već dogovoren ponovni zajednički sastanak u bližem vremenskom periodu u Brčkom s predstavnicima Udruženja banaka uz prisutne sve stubove vlasti, Vijeća ministara BiH, entitetskih resornih ministara kao i predstavnika vlasti Distrikta, s nastojanjima da se usaglasi metodologija i primjena zakona u okviru prethodno navedene problematike s ciljem efikasnijeg privrednog razvoja, pristupa kapitalu i razvoju države uopće.

image011

 

Mijo Mišić, izvršni sekretar Udruženja banaka BiH je, također, naglasio potrebu intenziviranja saradnje sa Brčko distriktom BiH na području harmoniziranja zakonske regulative iz oblasti finansija i bankarstva.

"U prvi plan se mora staviti klijent, odnosno građanin , posebno kada je u pitanju platni promet i financijska disciplina, gdje je nužno u sve tri poreske i zakonodavne jurisdikcije  stvari harmonizirati. Tek tada se može očekivati efikasna  primjena zakona i kompaktibilnost u primjeni platnog prometa", dodao je Mišić.

image012

 

Mišić je još podsjetio da u odnosu na Evropu, u BiH imamo zaista najviše kamatne stope kada su u pitanju krediti, što su vrlo egzaktni podaci. Odbrana od visokih kamatnih stopa je bankarska konkurencija koja je prilično zastupljena, dobra i korektna. Veliki uspjeh bi bio da se kamatne stope zadrže na ovom nivou unatoč svim elementima koji na njih mogu da utiču, zaključio je Mišić.