Svjetska banka odobrila novi zajam BiH - Za jačanje bankarskog sektora stiže 56,6 mil EUR

Svjetska banka odobrila novi zajam BiH - Za jačanje bankarskog sektora stiže 56,6 mil EUR

Svjetska banka odobrila je novi zajam od 56,6 mil EUR za podršku ključnih reformi finansijskog sektora u BiH, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

- Projekt jačanja bankarskog sektora će pomoći BiH da unaprijedi regulativu i nadzor nad bankama, prevaziđe slabosti u bankarskom sektoru, uspostavi okvir za restrukturisanje banaka i ojača upravljanje i poslovanje entitetskih razvojnih banaka, navedeno je u saopštenju.

Iz Svjetske banke navedeno je da se bankarski sektor u BiH još suočava sa posljedicama svjetske finansijske krize, koja je oslabila finansijski sistem i finansijske institucije u zemlji.

- Nakon prosječnog godišnjeg rasta kredita od 20 procenata u periodu 2004 – 2008., rast kredita privatnom sektoru se na kraju 2009. godine počeo smanjivati. Od tada, rast kredita iznosi tek dva do tri procenta godišnje, a pristup finansiranju je predstavljao ograničenje za razvoj preduzeća i ekonomski rast, navedeno je u saopštenju.

Iako u širem smislu bankarski sistem u BiH ostaje pouzdan, tvrde u Svjetskoj banci, i dalje postoje značajne slabosti, koje zahtijevaju jačanje institucionalnog, regulatornog i okvira za nadzor.

- Održavanje stabilnosti finansijskog sektora je osnovni uslov za makrofinansijsku stabilnost, što je zauzvrat preduslov za ekonomski rast, kazala je šef kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatjana Proskurjakova.

Ona je navela da će Svjetska banka ovim projektom pružiti, kako savjetodavnu, tako i finansijsku pomoć za održavanje stabilnosti i razvoj finansijskog sektora u BiH, od čega će koristi imati i građani.

Ovaj projekt je osmišljen da osigura da predložene aktivnosti u bankarskom sektoru budu u potpunosti usklađene između entiteta, stvarajući jedinstveno okruženje za poslovanje banaka.

Iz Svjetske banke navode da je obezbijeđena i komplementarna tehnička pomoć preko Centra za finansijsko savjetovanje Svjetske banke iz Beča (FinSAC) i uz podršku Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u BiH obuhvata 12 projekata ukupne vrijednosti 557 miliona dolara. Oblasti za koje se pruža podršku su transport, zapošljavanje, energetska efikasnost, lokalna infrastruktura, životna sredina, šumarstvo i upravljanje vodama.(eKapija)