Predsjednik Upravnog odbora UBBiH na 23. Međunarodnom kongresu računovodstvene i revizorske profesije

Predsjednik Upravnog odbora UBBiH na 23. Međunarodnom kongresu računovodstvene i revizorske profesije thumb thumb thumb


23. Međunarodni kongres računovodstvene i revizorske profesije  Republike Srpske održan je u Banji Vrućici u Tesliću od 18.09. do 20.09.2019.  godine.  Na kongresu je  učestvovalo oko 1000 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Francuske, Rumunije, Estonije, Bugarske i drugih zemalja.


Učesnici na kongresu su bili predstavnici najvećeg broja domaćih preduzeća, računovođe, revizori, predstavnici banaka, osiguravajućih društava, ministarstava, poreskih uprava, poslovne zajednice, lokalnih zajednica, vodećih visokoškolskih ustanova iz oblasti ekonomije i drugi.
Na svečanom otvaranju Kongresa, prisutnima se uz prezentaciju obratio i predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, dr Boško Mekinjić.

„ Bankarski sektor je jedan od ključnih pokretača ekonomije i u Bosni i Hercegovini se smatra najstabilnijim i najuređenijim segmentom privrede, adekvatno je kapitalizovan, likvidan i profitabilan. Međutim, činjenica je da ima prostora za dalja unapređenja i modernizaciju, a za to je potrebno aktivno učešće i koordinacija nadležnih institucija i bankara, te nastavak provođenja strukturalnih reformi na nivou države“ poručio je u svom izlaganju prisutnima Mekinjić. Što se tiče „Bijele knjige“, dokumenta koji treba da objedini problematiku s kojom se banke susreću u radu, te prijedloge rješenja, plan je da ona bude predstavljena javnosti u toku narednog mjeseca, rekao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.