Direktor Udruženja banaka BiH, Berislav Kutle dao je intervju za magazin Bankar, koji objavljuje Udruženje banaka Crne Gore.

Direktor Udruženja banaka BiH, Berislav Kutle dao je intervju za magazin Bankar, koji objavljuje Udruženje banaka Crne Gore.

Strah izazvan COVIDom veći i od same bolesti?

Nedugo nakon što je knjiga autora J.N.Hararia “Homo Deus” postala svjetski bestseler, dogodio se Covid19.

Autor u toj knjizi – „Kratka historija sutrašnjice“ objašnjiva (dokazuje) kako je čovjek ovladao svim zdravstvenim katastrofama i vrijeme mu se okrenuti kreiranju besmrtnosti. Kao grom iz vedra neba stigao je virus tako sitan, a u isto vrijeme, do danas, nesavladiv čovjeku.

Virus nakon kojeg:
- ništa neće biti isto,
- koji je proizveo toliku dozu STRAHA u svim segmentima društva.

Taj osjećaj nemoći sprječava ljude u racionalnom razmišljanju.

Usporedo sa pronalaskom lijeka morat ćemo pronaći način racionalnog razmišljanja, osloboditi se straha, kao dugoročno većeg problema od same bolesti. Nadam se kako nas je taj virus osvijestio - pokazao na šta sve trebamo obraćati pažnju i, s druge strane, “otkrio” šta sve možemo drugačije (optimalnije) raditi i kako posložiti prioritete u životu. Život nakon pojave Covida potvrdio je kako uvijek postoji svjetlo na kraju tunela kako .Enstein reče:”In the middle of difficulty, lies opportunity”.

Cijeli intervju može pogledati na linku.