Direktor UBBiH govornik na 19. MEĐUNARODNOM SIMPOZIJU u Neumu

Direktor UBBiH govornik na 19. MEĐUNARODNOM SIMPOZIJU u Neumu thumb thumb thumb thumb thumb thumb

U organizaciji REVICON, od 10-12.05.2018. godine održan je 19. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ u Neumu, hotel Sunce.

Tokom dva dana simpozija govorilo se o harmonizaciji poreskih zakona u BiH i harmonizaciji finansijskog izvještavanja u uslovima sprovođenja Strategije EU za zapadni Balkan. O tome koje izmjene su nužne kako bi se domaći zakoni uskladili s zakonima u EU? Analiziralo se dokle se došlo s izmjenama poreskih zakona u našoj zemlji. Kako će se izmjena poreske politike odraziti na penzijski i zdravstveni fond.
U uvodnom obraćanju, među brojnim istaknutim govornicima, učestvovao je i direktor UBBiH, Berislav Kutle, koji je prisutnima govorio o veoma aktuelnoj i interesantnoj temi: Hoće li crypto valuta imati povijest - ili otići u povijest?

„2017.g. će se pamtiti kao 12 mjeseci u kojima je vrijednost bitcoina, vodeće crypto valute, prešla sve vrijednosti ispod 1000 $ do gotovo 20.000 $ - zdrav povrat za oko 3,5 miliona aktivnih bitcoin imaoca računa. Slično kao nizozemski tulipani: Između 1634 i 1637.g. cijena lukovica tulipana skočila je za 60 puta. Jedna lukovica je vrijedila kao 10 godišnjih plaća iskusnih radnika i s njom je osoba mogla kupiti kuću u Amsterdamu. U takvoj mjeri, slična špekulativna groznica se ogleda u rastu cijena Bitcoina. I on kao i nizozemski tulipani trenutno funkcionira kao čisto špekulativno sredstvo. S toga je malo vjerovatno da će u srednjoročnom razdoblju prkositi ekonomskoj teži.
Kad balon pukne neće slomiti nikakvu ekonomiju - samo će nizozemska ekonomija ponovo tulipan učiniti samo biljkom. Oni koji se kasno priključe će izgubiti novac, ali kao i uvijek lekcija će biti naučena.
Ono što će i dalje biti važno jeste evolucija temeljnih tehnologija distribuirane knjige. U nekom trenutku (ne 2018) ta se tehnologija može koristiti kao osnova crypto valute koje mogu istidobno funkcionirati kao trgovina vrijednosti, medij razmjene i jedinica računa. Do tada na nama je pratiti i procjenjivati šta će kitovima biti u interesu činiti i probati plivati koristeći njihovu pozitivnu struju“, između ostalog rekao je naš direktor.