Banke su jedan od generatora oporavka, ali ne mogu same - intervju za Večernji list BiH

Banke su jedan od generatora oporavka, ali ne mogu same - intervju za Večernji list BiH

Dobre vijesti za domaće gospodarstvo i građane koji su kreditno zaduženi - Agencije za bankarstvo omogućile su građanima i poslovnom sektoru pravo na moratorij kredita, sve motivirano trećim valom pandemije, a takvu odluku pozdravljali su svi koji smatraju kako banke mogu imati iznimno važnu ulogu u olakšavanju ekonomskog udara ove pandemije, piše Večernji list BiH.

Sadržaj odluke

O važnosti ovog poteza, ali i banaka u procesu oporavka gospodarstva za Večernji list govorio je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, koji je naglasio kako su banke generator oporavka, no, u tom procesu ne mogu biti same, već je nužna i aktivna uloga države. Podsjetivši kako su agencije za bankarstvo Federacije i RS-a donijele odluke o mogućnosti prijave za moratorije pravnim i fizičkim osobama, objasnio je kako to u praksi znači da svi oni koji nisu podnijeli zahtjev za moratorij do 31. prosinca 2020., a imaju opravdane potrebe za njim, to sada mogu učiniti.

- Dospijeće moratorija ostaje isto - 30. lipnja 2021. Eventualno produljenje tog roka ovisit će o zdravstvenoj situaciji za tri mjeseca, kao i odluci EBA-e na razini EU-a - objasnio je Kutle. Kaže kako tom odlukom svi pravni subjekti kojima su smanjeni prihodi (zbog pandemije) i sve fizičke osobe koje su ostale bez plaće iz istih razloga (a do sada nisu podnijeli zahtjev) mogu koristiti prava moratorija. Tom mjerom se, naveo je, zapravo “kupuje” vrijeme do početka normalne aktivnosti. - Ako se nakon toga ne budu kreirali novi prihodi - plaće, nastat će pravi problem svim tim subjektima. Nadamo se kako do toga neće doći - izjavio je Kutle. U kontekstu uloge banaka, kazao je kako su one bile i ostale jedan od generatora oporavka i razvoje, ali nisu dovoljne samo banke za takvo nešto. - Generator može raditi - proizvoditi struju samo ako ima goriva - vode. Za potreban, očekivan razvoj u današnjim uvjetima ključan je kraj epidemije kako bismo se usmjerili na normalan život. Prestankom tog problema tek nastaju razvojni problemi u BiH. Tek tada ćemo uočiti u kojoj političkoj nesigurnosti živimo i kako su nam male razvojne mogućnosti u tom okruženju - upozorio je Kutle, dodavši kako bismo na današnjem stupnju razvoja morali imati dvoznamenkast rast BDP-a kako ne bismo stagnirali, a to je misaona imenica u našim uvjetima.

Pitanje napretka

Stoga poručuje kako bez aktivne uloge države i svih pogodnosti koje svaka država omogućuje subjektima u razvoju nema napretka. - Mi se u BiH na političkoj razini bavimo isključivo prošlošću i kao takvi imamo upitnu razvojnu budućnost. Bankarski sektor je sposoban, spreman organiziran izvršiti svoju ulogu, ali je iluzorno očekivati prave rezultate u ovako organiziranoj BiH - konstatirao je Kutle. Kad je, pak, riječ o samom bankarskom sektoru, Kutle kaže kako je on u mogućnosti ispuniti svoju misiju u svakom trenutku i kao takav ostati samoodrživ te relativno profitabilan. Ipak, navodi da današnja situacija u okruženju negativno djeluje i na bankarstvo kao sastavni dio društva.

- Svi se nadamo kako ćemo se relativno brzo riješiti pandemije kako bismo mogli redefinirati svoje srednjoročno-dugoročne planove oporavka - ističe Kutle te zaključuje kako se nadaju da će kroz povećane aktivnosti svih subjekata i banke povećati svoju te tako izvršavajući svoju misiju podići profitabilnost kao dio iste.

https://www.vecernji.ba/vijesti/banke-su-jedan-od-generatora-oporavka-ali-ne-mogu-same-1477032