Najave događaja

10.-12. Oktobar, 2017, Sarajevo

Seminar: Cyber  & Information Security Management 

Obrasci

Kamatne stope

slika nova

Kontakt

Naša adresa je:

-Fra Anđela Zvizdovića 1/X
(zgrada UNITIC, objekat A, X sprat)
71000 Sarajevo,
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Tel.: +387 33 296 501
        +387 33 296 502
Fax: +387 33 296 509

Ured u Banja Luci
-Aleja Svetog Save br.7a
51000 Banja Luka
Tel.: +387 51 327 780
Fax.: +387 51 313 784

ESA izdao AML/CFT smjernice

srijeda, 28 Juni 2017 08:27

Zajednički odbor triju europskih nadzornih tijela (EBA, EIOPA i ESMA - ESA) objavio je svoje konačne Smjernice o sprječavanju pranja novca i borbi protiv financiranja terorizma (AML / CFT). Smjernice promiču zajedničko razumijevanje pristupa AML / CFT-u na temelju rizika i navode kako trebaju biti primijenjene.  Ove smjernice dio su šireg rada ESA-a na poticanju dosljednog i djelotvornog pristupa AML / CFT-u od strane kreditnih i financijskih institucija i AML / CFT supervizora. Smjernice pružaju kreditnim i financijskim institucijama alate koji su im potrebni za donošenje informiranih odluka temeljenih na rizicima na učinkovitom upravljanju pojedinačnim poslovnim odnosima i povremenim transakcijama za AML / CFT svrhu.

Oni pružaju smjernice o čimbenicima koje kreditne i financijske institucije trebaju razmotriti prilikom procjene  ML/TF rizika vezanim uz poslovni odnos ili povremene transakcije. Osim toga, oni pokazuju kako kreditne i financijske institucije mogu prilagoditi opseg svojih mjera dubinske analize klijenta kako bi ublažili rizik od ML / TF-a koji su identificirali.

Nadležna tijela će koristiti ove Smjernice pri procjeni da li su sustavi za procjenu i upravljanje rizicima ML / TF i sustavi upravljanja i kontrola kreditnih i financijskih institucija EU primjereni.

Ove smjernice bitne su za borbu Europske unije protiv ML / TF. Oni postavljaju jasna, regulatorna očekivanja o načinu na koji kreditne i financijske institucije trebaju ispuniti važne AML/CFT obveze i otvoriti put za učinkovitiji i razmjerniji europski režim AML / CFT koji je u skladu s najboljom međunarodnom praksom i smjernicama. Slijedom toga, ESA će ove smjernice preispitivati i ažurirati ih prema potrebi. Prvo ažuriranje predviđeno je sa dogovorenim izmjenama i dopunama Direktive (EU) 2015/849.

www.indikator.ba

  • Print
  • Uslovi korištenja

    Copyright © 2004 - 2016 Udruženje Banka Bosne i Hercegovine © Sva prava zadržana